Dit is Barcelona

Camp Nou

Camp Nou Bezienswaardigheid Barcelona

Camp Nou is het thuisstadion van FC Barcelona. De bouw van dit voetbalstadion is begonnen in 1954. Het voetbalstadion heeft tegenwoordig een capaciteit van bijna 100.000 plaatsen! Toen Camp Nou geopend werd, in 1957, had het een capaciteit van bijna 95.000 plaatsen. In 1982 werd het aantal plaatsen verhoogd naar 120.000, in verband met het WK. Begin jaren '90 is de capaciteit weer verminderd naar de nu bijna 100.000 plaatsen, omdat volgens de nieuwe reglementen staanplaatsen werden verboden. Het voetbalstadion is een van de indrukwekkendste stadions ter wereld, vele toeristen bezoeken dit stadion dan ook bij een beoek aan Barcelona.

Toen het stadion geopend werd, heette het stadion officieel Nou Estadi del Futbol Club Barcelona. De huidige naam, Camp Nou, wat 'Nieuw Veld' betekend in het Catalaans, werd echter al snel als bijnaam gebruikt na de opening. Na een stemming werd het in 2000 aangenomen als de officiële naam.

In Camp Nou worden ook verschillende concerten gegeven. Zo hebben Michael Jackson, Bon Jovi, U2 en nog vele anderen er opgetreden. In 1982 heeft paus Johannes Paulus II een mis gehouden in het stadion.

Ook is er een museum (Museo Josep Lluís Núñez) in Camp Nou, dit is het museum van FC Barcelona. Dit museum is een van de meest bezochte musea in Catalonië en heeft meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Het museum is geopend in 1984 en in het museum is informtie te vinden over de geschiedenis van de club. Ook zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Vanuit het museum hebben bezoekers ook toegang tot een deel van de tribunes van Camp Nou.

De hoogte van het stadion is 48 meter. De oppervlakte is 250 bij 220 meter. Het speelveld is, zoals naar eisen van UEFA, 105 x 68 meter. Camp Nou heeft ook een 'vijf sterren' status. Een status die slechts 4 stadions in heel Spanje hebben.

Share this page