Dit is Barcelona

Kathedraal van Barcelona

Kathedraal van Barcelona

De Kathedraal van Barcelona (Catedral de Santa Eulàlia) ligt aan de Plaza de la Seu. Eulalia van Barcelona stierf in 304 als martelares. Onder het hoogaltaar is een crypte met een marmeren sacrofaag waarin haar relieken liggen. De kathedraal heeft drie torens, en diegene die het dichtst bij de gevel is is de langste. De kathedraal heeft een typische Catalaans gotische constructie. Aan de uiteinden van het gedeelte het dichtst bij de pastorie bevinden zich twee grote klokkentorens die achthoekig zijn met een prismatisch lichaam. 

De stad Barcelona heeft het christelijk geloof al heel vroeg ontvangen. Het martelaarschap van Sint Eulalia en Sint Cucuphas getuigen van de aanwezigheid van christenen in Barcelona op zijn minst aan het eind van de derde eeuw/begin van de vierde eeuw. Helaas is er geen historisch bewezen kerkelijke organisatie tot 343. 

De gotische kathedraal is gebouwd op de fundamenten van de primitieve paleo-christelijke basiliek en de daaropvolgende Romaanse kathedraal. De bouw ervan begon op 1 mei 1298 tijdens het mandaat van de bisschip Bernardo Pelegrí en de regering van koning Jacobus II van Argon en werd afgerond halverwege de vijftiende eeuw onder het mandaat van de bisschop Francisco Clemente Sapera en de heerschappij van Koning Alfonso V van Aragon. 

Gedurende de 150 jaar durende periode van bouw kunnen er drie perioden worden gedefinieerd. In de eerste periode werd het gebouw gepland en werden de kapellen gebouwd en de pastorie met de altaar en crypte, daarna de drie beuken met de zijkapellen, en uiteindelijk de bouw van de de gevel die werd afgesloten met een eenvoudige muur. De voorgevel van de kathedraal dateert van eind negentiende eeuw, gebaseerd op de oorspronkelijke plannen van het project. 

Share this page