Dit is Barcelona

La Rambla

La Rambla Barcelona

La Rambla is een gezellige boulevard in Barcelona, met veel restaurants en winkeltjes. Deze boulevard loopt van Plaça de Catalunya tot Port Vell. Port Vell is het oudste gedeelte van de haven van Barcelona. La Rambla is ruim 1 kilometer lang, en slechts toegankelijk voor voetgangers, maar aan de zijkanten zijn wegen voor auto's. De boulevard wordt aan bijde kanten omgeven door een rij bomen.
Van oorsprong was het een, meestal droge, rivierbedding. Het diende als afvoer van het water uit de heuvels in de lente en in de herfst. Uiteindelijk werd in 1940 deze stroom omgeleid en werd La Rambla dus een straat. In de jaren die volgden werd La Rambla een levendige plek, en er vonden festivals en markten plaats en werden sporten uitgeoefend. Ook werden er in die periode veel religieuze instellingen langs de straat gebouwd, zoals kloosters.

Doordat La Rambla is opgedeeld in meerdere delen (vijf),  wordt het door Spanjaarden ook wel Las Ramblas genoemd. 

Het jongste deel van La Rambla is Rambla Canaletes. Hier is ook een fontein, 'Font les Canaletes'. Er is een legende dat als je een slok neemt uit de fontein, je zeker terugkomt in Barcelona.

Rambla dels Estudis is vernoemd naar het instituut Estudis Generals. Dit is het tweede deel van La Rambla.

Het derde gedeelte, Rambla St. Josep, heeft veel bloemenstalletjes. De naam is afkomstig van het klooster dat hier vroeger stond.

Rambla dels Caputxins is ook genoemd naar een klooster. Dit is het vierde gedeelte van La Rambla.

Het laatste gedeelte is Rambla Santa Mònica, wederom vernoemd naar een klooster. Dit gedeelte is het meest zuidelijke deel, bij de haven Port Vell. In dit gedeelte vind je terrasjes, bloemenstandjes en artiesten.

Share this page