Dit is Barcelona

Montjuïc

Montjuic Barcelona

De Montjuïc, een heuvel in de stad Barcelona, ligt tussen de haven van Barcelona en Plaça d'Espanya, in het zuidwesten van de stad. Op de top van deze heuvel staat het kasteel van Montjuïc, deze stamt uit de 18e eeuw. Vanaf deze heuvel heb je een mooi uitzicht over de stad! Op de heuvel ligt een park waar je lekker doorheen kunt lopen, en je komt dan diverse bezienswaardigheden tegen. 

Kasteel (Castillo de Montjuic)

Het kasteel biedt mooi uitzicht over de stad. Er is ook een militair museum in het kasteel. Het kasteel speelt een rol in de geschiedenis van Barcelona, als fort maar ook als gevangenis.Het kasteel van Montjuic heeft een uitkijkpunt 173 meter boven de haven, waardoor het uitzicht prachtig is. Het fort is een symbool van onderdrukking, maar ook van de problemen van de stad tijdens diverse periodes in de geschiedenis. Vanaf de top van de Montjuïc heb je 369 graden uitzicht over de stad, vandaar dat het een ideale plek is om de stad te verdedigen. Vanaf het kasteel zijn bombardementen op de stad gedaan, en ook is het kasteel ebruikt als gevangenis. Op 15 oktober 1940 werd de president van de Catalaanse regering, Lluís Companys, geëxecuteerd door een vuurpeloton in het kasteel. 

Botanische Tuinen

Ook zijn er op de Montjuïc berg diverse parken te vinden (botanische tuinen). Hier vind je een grote diversiteit aan planten en bomen. Je kunt ervoor kiezen om zelf rond te lopen in deze tuinen of om een vastgestelde route te volgen. Deze tuinen zijn vooral in de lente aan te raden, omdat dan veel bloemen in bloei staan waardoor het een kleurrijk geheel is. 

Olympisch Stadion

De Anella Olímpica in Montjuïc werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1992. Oorspronkelijk zouden de spelen van 1936 in Barcelona worden gehouden en werd het stadion daarvoor al in 1927 gebouwd. De spelen gingen toen echter niet door. Daarna werd het stadion gebruikt voor diverse sportevenementen en uiteindelijk gerenoveerd in 1989, zodat het in 1992 wel voor de spelen gebruikt kon worden. 

Hoe te bereiken

Je kunt naar de top van de Montjuïc door een taxi te nemen of om een wandeling te maken. Een andere optie is om gebruik te maken van het openbaar vervoer, zo kun je bus 150 nemen vanaf Placa Espanya. Ook kun je de Funicular nemen (een soort metro) vanaf metrostation Paral-lel (L2 en L3). Je bent dan halverwege de heuvel en dan kun je een kabelbaan nemen die je naar de top van de heuvel bij het kasteel brengt. Een ritje met de kabelbaan kost €6,80 voor een enkeltje en €9,60 voor een retour.
Het is ook mogelijk om een kabelbaan vanaf de haven in Barcelona te nemen naar de top, dit ritje duurt 10 minuten en je hebt dan een mooi uitzicht. Het kost €11,- voor een enkeltje of €16,50 voor een retourtje. On-line een ticket aanschaffen is goedkoper. 

Share this page