Dit is Barcelona

Park Güell

Park Guell Bezienswaardigheid Barcelona

Park Guell is een stadspark. Het stadspark ligt in het stadsdeel Gràcia in Barcelona, en is ontworpen door Antoni Gaudí. Voordat het een park werd, was het een braakliggend terein zonder water of begroeiing. Aan Gaudí werd, door Eusebi Güell, de opdracht gegeven voor aanleg van een tuindorp of woonwijk, maar er werden slechts twee huizen verkocht. In één van de huizen trok Gaudí. Gaudí dacht daarom aan een recreatiepark. Güell dacht aan een tuinstad. Guëll deed inspiratie op tijdens reizen, voornamelijk door Engelse landschapstuinen (vandaar de Engelse benaming Park). 

Guëll hield zich bezig met sociale hervormingen. Het park was bedoeld als woongebied, en niet als recreatiepark. Er werden slechts twee percelen verkocht. Inmiddels is het omgebouwd tot een gemeentelijke tuin. Park Guell is ontworpen om rust en vrede te brengen, zoals men die kan verwachten in een park. Het middelpunt van het park is een groot terras, omgeven door een bank in de vorm van een zeeslang. Vanuit het park heb je ook een mooi uitzicht op de stad, en ook de Sagrada Familia is zichtbaar. 

Het park heeft bijzondere stenen constructies, prachtig mozaïek tegelwerk en fascinerende gebouwen. Veel is versierd met gekleurde tegeltjes en heeft daardoor een magische uitstraling. Het huis waar Gaudí heeft gewoond is nu een museum. Er staan veel meubels die ook ontworpen zijn door Gaudí. 

In het park staat het Casa Museu Gaudí en een souvenirwinkel. Het park staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Share this page