Dit is Barcelona

Sagrada Familia

Sagrada Familia Bezienswaardigheid Barcelona

De Sagrada Familia is een basiliek in Barcelona, en deze basiliek is ontworpen door de beroemde architect Antoni Gaudí. Sagrada Familia betekent 'Heilige Familie'. De eerste steen van de Sagrada Familia werd gelegd in 1882 en sinds de start van de bouw wordt er tot op de dag van vandaag continu aan de kerk gebouwd. De bouw heeft tijdens de Spaanse Burgeroorlog een aantal jaar stil gelegen. De officiële oplevering zou in 2026 zijn, maar de bouwdirectie houdt het er op dat het gebouw ergens in het eerste trimester van de 21e eeuw klaar is.

De bouw is voor een groot deel afhankelijk van giften van bezoekers. Inmiddels wordt er al zo lang gebouwd aan de kerk, dat bepaalde delen alweer toe zijn aan renovatie.  De kerk is nog niet klaar, maar is op 7 november 2010 door paus Benedictus XVI wel tot basiliek gewijd.

Gaudí ontwierp meerdere karakteristieke bouwwerken in Barcelona. De basiliek Sagrada Familia is een belangrijk symbool van het Catalaans modernisme. De Sagrada Familia wordt ook wel gezien als hét meestwerk van Gaudí. Hij wilde tijdens de bouw continu op de hoogte gehouden worden en veranderde ook steeds zijn ideeën en hield alle details in de gaten. Het werk aan deze kerk kostte Gaudí zoveel werk, dat het ook zijn laatste werk is. Hij heeft tegen het einde van zijn leven zelfs enige tijd op de bouwplaats gewoond. Na zijn dood is Gaudí begraven in de crypte van de kerk.

De kerk zal drie façades krijgen. Elk van deze façades verbeeld een fase uit het leven van Jezus (geboorte, lijden en glorie). Elke façade krijgt vier klokkentorens. In totaal zijn er dan dus twaalf torens en deze twaalf torens symboliseren de apostelen. De eerste façade die is gebouwd, is die van de geboorte (noodoostgevel). Deze is volledig naar ontwerp van Gaudí en dus in Catalaans momdernistische stijl. 
De lijdensfaçade (zuidwest) is in modernere stijl gebouwd. Deze is een halve eeuw na de noordoostgevel gebouwd. 
De voorkant (zuidoost) wordt de façade van Glorie. Dit is het laatste deel van de kerk dat voltooid zal worden. Er zijn soms discussie over de bouw van de kerk. Er wordt wel gezegd dat er tegenwoordig materialen worden gebruikt die Gaudí nooit gebruikt zou hebben.

De Sagrada Familia is voor de bouw volledig afhankelijk van donaties. Daarom duurt de bouw ook zo lang. Sinds de jaren tachtig wordt er ook entreegeld geheven, waarmee de bouw wordt bekostigd.

Share this page