Dit is Barcelona

Feiten, Cijfers & Feestdagen

Districten Barcelona - Feiten, Cijfers & Feestdagen

Barcelona is de op een na grootste stad, en de hoofdstad van de autonome regio Catalonië en de gelijknamige provincie Barcelona. De stad heeft 1.620.943 inwoners en is ongeveer 100 km² groot. De stad ligt in het noord-oosten van Spanje aan de Middellandse Zee aan de kust die Costa del Maresme heet. De stad Barcelona ligt niet ver van de pyreneeën, namelijk 160 kilometer ten zuiden ervan. De stad wordt omgrensd door een bergketen, de Serra de Collserola, met als hoogste punt in die keten de heuvel Tibidabo. Jaarlijks bezoeken zo'n 7 miljoen toeristen de stad. De grote haven in Barcelona trekt ook cruiseschepen aan. 

Catalaans is de officiële taal van Catalonië, en dus ook van Barcelona. Volgens de Spaanse grondwet is ook het Spaans (Castiliaans) de officiële taal.

Districten

Barcelona kent tien districten. De districten zijn ontstaan in het verleden toen dit nog dorpen waren welke zijn opgeslokt door het groeiende Barcelona. 

De districten zijn:

Ciutat Vella; dit district is het centrum van Barcelona. Vroeger bestond Barcelona alleen uit dit district. Onderdeel van dit district zijn de wijken Barri Gòtic (Barrio Gótico in het Spaans), El Born, El Raval en Barceloneta. 

Eixample; dit district is een nieuw district en bestaat daarom ook uit zogenaamde manzanas (woonblokken). Er zijn veel moderne gebouwen in dit district en er is een uitgebreid nachtleven en winkels. De bekende bezienswaardigheid Sagrada Familia ligt ook in deze wijk. 

Sants-Montjuïc; dit district omvat de Montjuïc en het gebied Sants. Dit district ligt niet heel centraal, maar heeft wel de langste winkelstraat van Spanje, namelijk de Carretera de Sants. Ook ligt hier het treinstation 'Estació de Sants', het grootste van de stad. 

Les Corts; dit district is voornamelijk populair onder de Barcelonezen om te wonen, omdat er veel voorzieningen zijn. Ook staat het bekende stadion van FC Barcelona, Camp Nou, in dit district. 

Sarrià-Sant Gervasi; in dit district vind je chique appartementen, er zijn dure restaurants en de rijkste buurt van Barcelona ligt ook in dit district. 

Gràcia; dit district was ooit een dorp, maar is inmiddels een stadsdeel. Een van de belangrijkste straten van Barcelona, de Passeig de Gràcia ligt in de grens van dit district. Aan de noordkant grenst het aan Park Guell

Horta-Guinardó; dit district ligt in de heuvels en heeft dus een uitzicht over Barcelona.  

Nou Barris; de naam van dit district betekent 'nieuwe wijken' in het Catalaans. Dit district ligt ook ver van het centrum. Het is gebouwd in de jaren 70 omdat de bevolking op dat moment snel groeide.

Sant Andreu; dit district heeft een commercieel centrum, veel verkeersdrukte en grootschalige nieuwbouw. Toch heeft het het dorpskarakter wel weten te behouden. 

Sant Martí; dit district ligt aan het strand, vanaf het centrum in noordelijke richting. Het toeristische Vila Olimpica en Port Olímpic vallen ook onder dit district.

Feestdagen

Naast nationale Spaanse feestdagen heeft Barcelona ook lokale feestdagen. De data waarop deze feestdagen plaatsvinden verschillen per jaar. Hieronder is een opsomming van feestdagen die op een vaste datum gevierd worden te vinden:
1 januari; Nieuwjaarsdag (Fin de Año)
6 januari: Driekoningen (Día de Reyes)
1 mei: Dag van de Arbeid (Fiesta del Trabajo)
24 juni: Día de Sant Joan
15 augustus: Asunción
11 september: La Diada Nacional de Catalunya 
1 november: Todos los Santos
6 december: Día de la Constitución
8 december: Día de la Inmaculada
25 december: Día de Navidad (Eerste Kerstdag)
26 december: San Esteban (Tweede Kerstdag)

Daarnaast zijn er ook nog de standaard feestdagen zoals eerste en tweede paasdag en eerste en tweede pinksterdag, die ieder jaar op een andere datum vallen. 

Share this page